HTML

Gazdag(g)ság vagy recesszió?

Friss topikok

  • maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @kiwirágós kivirradtig: Eredeti szakmám nyelvész. S értek hozzá. (2013.09.22. 16:13) Mi drágul szeptembertől?
  • Igényes: @Paraván Design Ruhabolt: Akkor ez a baj. Nem vagy tisztában az érzelmi intelligencia fogalmával. ... (2013.09.19. 19:52) Köszöntő
  • Igényes: Érdekes ötlet. Nem is biztos, hogy rossz. :) (2013.09.19. 07:51) Cserebere nyaralok

2013.10.21. 11:56 Tigers

Mennyit ér a Facebook-idő?

Csak az Egyesült Államokban évi 650 milliárd dollárra becsülik a social media (Facebook, Twitter..) használatával elvesztegetett időt a munkahelyeken. A statisztikák szerint  2012-ben az amerikaiak összesen 74 milliárd percet töltöttek social network-ön, ami idejük 20%-ának felel meg..), ennek nagy részét pedig a munkaidejükből vették el. A social media immár az élet részévé vált olyannyira, hogy munkaidő alatt sem mondanak le róla a (többé-kevésbé) dolgozók. 

Az Egyesült Államokban a munkahelyek mintegy 42%-ában már be vannak tiltva a social oldalak, a várt eredményt azonban ez az akció sem hozta meg, köszönhetően Facebook es tsai. smartphone-on keresztül való elérhetőségének. 

Social Media Logotype Background

Hogy mi az igazi oka a social-függőségnek és hogyan lehetne kiküszöbölni a negatív hatásait a munkavállalók körében? Unalom? A munkahelyi kihívás hiánya? A túl sok magányosan a gép előtt töltött idő? 

Szerintünk leginkább egyik sem. Az okokat inkább a magánéletben kell keresnünk. A kapcsolatok kiüresedése és lapossá válásá mára már ténnyé vált. Az ebből következő "kapcsolati igénytelenség" azonban még újdonság. Kapcsolati igénytelenségen értjük az "egy lájk-kal" való elégedettséget, a valódi párbeszédek oda-vissza kommentekkel való felváltását, valamint az interakciók gyakran nem kölcsönös voltát. Miért is éri meg sms-ezni, kommentelni, egyszóval... Írni? Mert nem kötelező válaszolni. Mondhatjuk, hogy nem érkezett meg az üzenet (What'sApp-on azért már ezt is kiküszöbölték a "Last visit" funkcióval), nem volt időnk válaszolni, de mindenekelőtt nem kell szembenézni azzal, akivel "beszélünk". Nem kell számolnunk egy taslival, ha valami csúnyát mondunk a partnerünknek. Főleg viszont, nem kell egyáltalán figyelembe vennünk azt, amit a másik fél gondol, válaszol, lévén szó abszolút egyirányú kommunikációról. 

Azért próbáljuk gyerekeinknek a face-to-face kommunikációt is megtanítani. Sok sikert hozzá...

Szólj hozzá!

Címkék: social media Facebook Twitter


2013.09.18. 11:07 Tigers

Mi drágul szeptembertől?

A nagy Európával ellentétben kis hazánkban ismét egy sor termékért és szolgáltatásért többet kell majd fizetnünk szeptembertől, mint előtte. Csak néhány példa:

Taxi: a mostantól életbe lépő hatósági rögzített áraknak köszönhetően fix árakon taxizhatunk (eddig csupán a maximum árak voltak meghatározva) . Bármely taxitársaságot hívjuk, az ár tehát ugyanaz kell, hogy legyen. Ezek a fix árak azonban jóval magasabbak lesznek a régebbi maximumokhoz képest.

promo 1096 en

Közlekedés, útdíj: érvényes a 3,5 tonnát meghaladó súlyú járművekre, szállítás, fuvarozás terén. A szolgáltató gyakran továbbterheli a megrendelőre, mivel közvetített szolgáltatásként levonhatja majd at az iparűzési adóból.  

Cigaretta: a kiskereskedelmi árrés 4%-ról 10%-ra növelése akár 16%-os cigarettaár-növekedést is eredményezhet. Jó tudni, hogy a cigarettán (márkától, ártól függően) 80-85%-os adóterhelés van, ergó a 900 Ft-os cigaretta árából 135 Ft-on osztozik a nagy -és a kiskereskedő. 

cigi.preview

Banki ügyletek: készpénzfelvétel, átutalás, ezenfelül minden nem tartós befektetés hozamából 22% von el az állam (16% kamatadó, 6% egészségügyi hozzájárulás...). Van olyan bank is, aki a bankkártyás vásárlásért is pénzt számol fel (CIB). A tranzakciós illeték ügyfelekre való hárítására aztán minden bank más módszert talál, csupán kreativitás kérdése az egész. 

Paying by card

45 komment

Címkék: tranzakciós illeték drágulások 2013. szeptember 1-től


2013.07.17. 16:13 Tigers

Cserebere nyaralok

Itt a nyár, itt a vakáció ideje, de ki tudja ezt megfizetni???

Olaszországban gondoltak a karcsúbb zsebű, de a munkára mindig hajlandóakra is. A www.barattobb.it honlap tengerparti Bed & Breakfast-ek és egyéni apartmanházak -illetve lakásokban való nyaralásokat ajánl, nem pénzért, de nem is ingyen. A nyaralóhelyek tulajdonosai az általában klasszikus, egy hetes vakációért cserébe munkát kérnek.

A szálláshely felújításra szorul? Jöjjön a brigád nyaralni! Új honlapra van szükség vagy csupán lefordítani angolra a régit? Itt a hely a fordítóknak, webmestereknek! Van, aki könyvtára bővítéséhez keres régi (vagy új) könyveket, DVD-ket, vagy napi 2-3 óra intenzí angoloktatást kér. Persze sokan vannak azok is, akik egyszerűen vendégül látnak nyaralójukban, cserébe pedig ők jönnének majd valamikor hozzánk üdülni.

Természetesen igény szerint választhatunk, hova is szeretnénk nyaralni menni, de a "felajánlanivalónk" szerint is kereshetünk a honlap rendszerében.

Szicíliában, Agrigentóban például ilyen kedves-aranyos helyre mehettek, már ha kőművesek vagytok vagy hajlandóak vagytok rendbe hozni a kertet.

Jó keresgélést és remélhetőleg jó nyaralást, bátorság, működik! (az oldal egyelőre csak olaszul elérhető, de nem nagy ördöngősség a használata a nyelvet nem beszélők számára sem).

szic

szicilia agrigento

szicilia
B&B Agro Antico - Agrigento - Szicília

4 komment

Címkék: nyaralás Olaszország ingyen vakáció Olaszországban


2013.06.10. 15:15 Tigers

Bicajra fel! Kinek lenne jó?

Mi történne, ha mostantól mindenki biciklivel, vagyis a leggazdaságosabbnak titulált "járművel" közlekedne a városban? Vagy ha nem is mindenki, mindenesetre jóval többen, mint ma..? 

A hollandok évi kb. 1000 km-t/fő (újszülötteket és aggastyánokat beleértve) távolságot, vagyis napi 2,7 km-t tesz meg kerékpáron. 

Egy olasz kutatás - vagy inkább felmérés, tanulmány - szerint a baleseteket tekintve azok száma nagyjából változatlan maradna, azzal a különbséggel, hogy megnőne a súlyos sérültek száma. A "nem elfogyasztott" benzin mennyisége pedig körülbelül 2,5 milliárd eurónyi (kb. 700 milliárd forint) adókiesést jelentene az államkasszának.

A hosszútávú előnyök felismerésében és elismerésében (a kihasználásáról nem is beszélve) nem szólnak a hírek, bár ebben a témában kishazánk sem jár elöl.

Jó kerekezést, mi melegen ajánljuk!  

bici-lino

Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár


2013.06.04. 12:30 Tigers

Használt ruha kontra új ruha

Itt a nyár, új évszak (bár idén sokáig tartott a hideg...), új ruhatár? Ti hogyan álltok a nagy meleg elébe? Átrendeztétek már a ruhatáratokat? Idén is ott álltatok a szekrény előtt döbbenten és azt hajtogatva, hogy "Már megint nincs egy göncöm sem nyárra?"

Várjuk tanácscaitokat, ti hol, honnan, miből újítjátok fel a ruhatárat nyárra? Melyik a leggazdaságosabb módszer? 

guardaroba

Szólj hozzá!

Címkék: használtruha


2013.05.28. 11:24 Tigers

Gazdaságos nyár

A nyarat várva a sok örömön valamint a hova-kivel menjünk nyaralni kétségein felül felmerül egy másik kérdés is: miből. Az ajánlatok repertoárja szinte kimeríthetetlen, ha egyáltalán megengedhetjük magunknak a nyaralást, csak dönteni kell.

Magyarország vagy külföld? Balaton vagy a tenger? Plattenzé vagy az Adria? Csoportosan utaztok vagy egyénileg? Utazási irodával szervezitek az utat vagy egyénileg? Család vagy barátok lesz a társaság? 

Jó szervezkedést kíván addig is a Gazdasag.blog.hu:-) 

balaton

Szólj hozzá!

Címkék: nyár nyaralás vakáció Balaton


2013.05.21. 13:25 Tigers

Gazdaság: mit is jelent?

eur rottoMai postunk rövid, de velős és hasznos lesz. Mit is jelent a "gazdaság" szó és miért is döntöttünk úgy, hogy a blog középpontjába a család gazdasági döntéseiről fogunk majd beszélni.

Gazdaság: economy, economia. Görög eredetű szóösszetétel. oikos: ház, otthon a jelentése, nomos pedig szabályt, törvényt jelent. Ebben az összetételben tehát olyan szabályok - "törvények" - összessége, amelyek a rendelkezésre áló javak leghatékonyabb felhasználását teszik lehetővé.

Hát ez lenne a mi kiindulópontunk.

Szép május végét mndenkinek! 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság wikipedia jelentés


2013.05.16. 12:29 Tigers

Hol olcsóbb az iPhone?

Ma a T-Mobile és a Vodafone két ajánlatát hasonlítjuk össze, meglátjuk, kinél lesz érdemesebb 16 gigás iPhone 5-öt vásárolni (ha még nincs, de szeretnénk):

T-Mobile:

2 év hűségnyilatkozattal, 39.900 Ft előleg befizetéssel. T-Mobile Ikon 600 csomaggal (600 perc belföldi beszélgetés, 400 SMS T-Mobile hálózatba és 4 G Internethasználat):

19.390 Ft/hó

Percdíj a csomagban foglaltakon felüli használat esetén: 26 Ft/perc. 

Vodafone:

2 éves hűségnyilatkozattal, Vodafone Red Super előfizetéssel, korlátlan belföldi beszélgetés és SMS küldés, 16.990 Ft kezdőrészlettel, lopás -és rongálódásbiztosítással a telefonra

21.990 Ft/hó + 1 éven át 2750 Ft/hó részletfizetés.

Döntsetek Ti, mindenkinek a maga igénye szerint:-)

iphone.png

Szólj hozzá!

Címkék: T-Mobile Vodafone IPhone


2013.05.08. 12:45 Tigers

Főzzünk gazdaságosan

kosar

Hogyan együnk gazdaságosan, mégis jót..? Ebben segìt a www.gasztroabc.hu "Van Itthon" rovata, amely a hagyományos receptek publikálásán felül speciális keresőprendszerrel van ellátva. Ide beìrhatjuk az otthon rendelkezésre álló alapanyagokat (tej, tejszìn, hús, tészta stb.), a rendszer pedig ez alapján olyan recepteket ad, amelyeket azokkal el tudunk készìteni. 

A háztartás gazdaságossá tétele nem könnyű feladat. Első lépés a kiadási és bevételi oldal szigorú nyilvántartása, mindenféle módosìtások megtétele nélkül. Csak ìgy leszünk képesek aztán a "reformok" meghozatalára és azok hatékonyságának elemzésére. 

Hányszor fordult elő, hogy az esti vacsorához még ezt-azt-amazt kellett vásárolnotok?  

http://gasztroabc.hu/van-itthon/ 

Sok szerencsét, nemsokára újra jelentkezünk! 

Szólj hozzá!

Címkék: spórolás főzés hozzávalók gasztroabc


2013.04.22. 12:06 Tigers

Ki dolgozik többet otthon?

Ma egy kissé szemtelen kérdéssel/kéréssel fordulunk hozzátok. Az előző postban bemutatott modell Nálatok hogy alakult? 

Kommentben várjuk a válaszaitokat:-)

mosogep

Szólj hozzá!